The Martians – Kim Stanley Robinson

Auteur: Kim Stanley Robinson
Uitgever: Spectra
ISBN: 0553574019
Bespreking: Frans Blok

Nu nog vooral bekend onder science-fictionliefhebbers, zal Stan Robinson’s rood-groen-blauwe Mars-trilogie over honderd jaar waarschijnlijk beschouwd worden als een hoogtepunt van de Amerikaanse, en anders wel van de Marsiaanse literatuur. Na de voltooing van het tweeduizend pagina’s tellende werk in 1996, kon de schrijver zich moeilijk losmaken van Mars. Niet alleen nam hij plaats in het internationale bestuur van de Mars Society, hij publiceerde eind 1999 ook “The Martians”.

The Martians

Deze toegift, waarvan de pocket-editie recentelijk ook in de Nederlandse boekwinkels is gesignaleerd, is niet zozeer een vervolg, als wel een begeleidend schrijven: een verzameling van verhalen, essays en zelfs gedichten die op de een of andere manier te maken hebben met de kolonisatie en terraforming van Mars, zoals in de trilogie beschreven. Twee verhalen, waaronder een uitvoerig verslag van een beklimming van Olympus Mons, de hoogste berg in het zonnestelsel, verschenen al in de jaren tachtig.

Twee andere verhalen, vormen samen een alternatieve “future history”: als een van de hoofdpersonen, Michel, in het begin iets meer getwijfeld had, was het allemaal niet gebeurd. Verder wordt uit de doeken gedaan hoe de oorspronkelijke levensvormen, die door de kolonisten niet worden opgemerkt (en door oppervlakkige lezers waarschijnlijk ook niet) erin slagen zowel hun eigen leven als dat van de nieuwe bewoners te veraangenamen.

Ook de volledige tekst van de grondwet van 2128 is terug te vinden in “The Martians”. In het laatste hoofdstuk, “Purple Mars”, keert Robinson letterlijk terug op Aarde als hij vertelt hoe hij het schrijven van de boeken combineerde met de zorg voor zijn kinderen en het maaien van zijn gazon.

Voor degenen die de trilogie in een ruk uitlazen vormt dit boek een feest der herkenning. Voor nieuwkomers daarentegen is de inhoud waarschijnlijk moeilijk te volgen, hen wordt daarom aangeraden de trilogie in de juiste volgorde te gaan lezen, te beginnen met rood…

Omdat de Nederlandse uitgevers onder science-fiction tegenwoordig alleen dikke boeken over draken en tovenaars verstaan, zal de Nederlandse vertaling nog wel even op zich laten wachten; voorlopig zijn alleen “rood” en “groen” vertaald. Amazon heeft een pagina met besprekingen door lezers.

Ben je nieuwsgierig? Begin met de trilogie van Kim Stanley Robinson, Red Mars.


Geplaatst

in

door

Tags: