Enkele reis Mars met Mars One

Mars raakt weer een beetje in het nieuws. Een nieuwe rover zal binnen een paar maanden op Mars landen en iemand die heel graag naar Mars wilt heeft een groot succes behaald om die droom een stukje naberbij te brengen. Elon Musk lanceerde met zijn SpaceX voor het eerst een commerciëel vrachtschip naar het Internationale Ruimtestation ISS. Vervolgens landde dit vrachtschip, de Dragon, na een paar dagen weer heelhuids op aarde. Voor Musk is dit het eerste concrete stapje naar Mars. Een club die ook graag naar Mars wil is Mars One.

Hoe we dit kunnen voorstellen, laat een nieuwe organisatie zien. Mars-One is een nieuwe club die denkt dat een enkele reis haalbaar is. Een Mars-nederzetting dat men wil opbouwen met bestaande componenten die met van de industrie koopt. Een toeleverancier zou SpaceX kunnen zijn, zoals het onderstaande plaatje van Mars-One toont. Hun Mars-nederzetting bestaat uit een keten van Dragon-capsules. Maar laten Mars-One beter zelf aan het woord met hun eigen persbericht.

PERSBERICHT

Mars One onthult plannen om in 2023 een menselijke nederzetting op Mars te realiseren

“The next giant leap for mankind!”

Amersfoort, Nederland, 31 mei, 2012 – Mars One onthulde vandaag het plan om in 2023 mensen op Mars te laten landen. Op Mars wacht een bewoonbare nederzetting op de astronauten. Iedere twee jaar daarna sluit een nieuwe groep zich aan bij de nederzetting op Mars, zodat er sprake is van een echte groeiende populatie op Mars. Mars One heeft contact gelegd met erkende lucht- en ruimtevaart leveranciers uit de hele wereld die alle benodigde onderdelen kunnen leveren, en heeft letters of interest gekregen van die bedrijven. De financiering komt van een wereldwijd mediaevent dat rondom de bemande missie georganiseerd wordt.

Duurzame menselijke bewoning op Mars
Om de plannen haalbaar en realistisch te maken, heeft Mars One de complexiteit zo laag mogelijk gehouden. De belangrijkste vereenvoudiging is dat de astronauten naar Mars zullen emigreren – zij zullen de rest van hun leven wonen en werken op Mars. Mensen in leven houden op Mars is niet triviaal, maar eenvoudiger én veiliger dan de astronauten terug laten keren naar aarde. Voor een terugvlucht zou er namelijk een volledig functionele raket op Mars moeten worden gebouwd, zonder aanwezigheid van mensen op Mars. Dat is enorm complex en duur. Daarnaast zijn er heel veel mensen die graag naar Mars zouden willen verhuizen. Mars One zal de eerste vier astronauten en iedereen die volgt voorzien van voldoende water, voedsel en zuurstof door de bodem en atmosfeer van Mars te ontginnen.

Vereiste technologie en potentiële leveranciers
Alle componenten die nodig zijn om de missie te kunnen voltooien, kunnen al worden gemaakt door bestaande leveranciers. Mars One heeft contact gelegd met een aantal grote aerospace bedrijven die samen alle vereiste onderdelen kunnen leveren. Dit zijn onder andere: ILC Dover, MDA Information Systems, Paragon Space Development, Space Exploration Technologies, Surrey Satellite Technology en Thales Alenia Space. Mars One ontving ‘Letters of Interest’ van al deze bedrijven.

De wereld kijkt mee
Een bemande missie naar Mars is één van de meest spannende, inspirerende en ambitieuze uitdagingen die de mensheid kan ondernemen. Mars One ziet dit als een avontuur van ons allemaal. De hele wereld beslist mee welke kandidaten worden geselecteerd. Hun uitgebreide training en voorbereiding zijn te volgen en natuurlijk ook de eerste stappen op Mars en hun belevenissen daar. De missie zal waardevolle wetenschappelijke en maatschappelijke informatie opleveren die voor iedereen toegankelijk is.
Mars One is op zoek naar sponsors en investeerders die geïnteresseerd zijn om met Mars One en de rest van de wereld mee te doen in ’the next giant leap for mankind’.

Het grootste avontuur van de 21e eeuw
Bas Lansdorp, M.Sc, mede-oprichter: “Sinds de oprichting is Mars One geëvolueerd van een absurd idee naar een ​​ambitieus, maar haalbaar plan. Bijna iedereen die we spreken is verbaasd over hoe realistisch het plan is. De volgende stap is de wereldwijde bekendmaking van de plannen en het aantrekken van sponsors en investeerders.
Menselijke verkenning en bewoning van Mars zal het meest spannende avontuur zijn dat we in decennia hebben meegemaakt. Het zal een inspriatie zijn voor jong en oud, voor ingenieurs, wetenschappers, uitvinders en kunstenaars. Het zal een stroomversnelling betekenen voor ontwikkelingen op het gebied van recycling, life support systemen en zonne-energie systemen. En er zal een nieuwe generatie helden opstaan – de eerste ontdekkingsreizigers die naar Mars gaan zullen de geschiedenisboeken ingaan. We verwachten hiermee een publiek van miljoenen aan te trekken, met als hoogtepunt enkele miljarden toeschouwers op het moment dat de eerste vier mensen landen op Mars.”

Ambassadeurs van Mars One
Mars One krijgt steun van verschillende bekende en gerespecteerde ambassadeurs:

Professor dr. Gerard ’t Hooft, 1999 Nobelprijswinnaar in de fysica: “Dit project lijkt mij de enige manier om dromen van menselijke expansie in de ruimte waar te maken. Mij lijkt dit een uiterst boeiend experiment. We kunnen er nu aan beginnen!”

Paul Römer, de uitvinder van Big Brother: “Deze missie naar Mars kan ’s werelds grootste media-evenement ooit worden. Reality meets talentshow with no ending and the whole world to watch it. Als dat geen sterke pitch is!”

Gerard Blaauw, voorzitter van de Nederland Space Society: “Belangrijk is dat gerenommeerde ruimtevaartbedrijven die wereldwijd actief zijn op de publieke en private ruimtevaartmarkt overtuigd zijn geraakt van de kansen van Mars One en ‘Letters of Interests’ hebben geschreven om mee te doen. Daarmee heeft Mars One zich in dit stadium al kunnen koppelen aan relevante spelers.”

Mary Roach, schrijfster: “Nog voordat het Mars One team me schreef, leek een bemande Marsmissie me al het ultieme reality-tv evenement, met daarbij onevenaarbare financieringsmogelijkheden. In tegenstelling tot veel van de “reality” televisie die nu bestaat, hoeft er hier geen kunstmatige drama, druk of psychologische spanning aan worden toegevoegd. De missie heeft dat namelijk allemaal al van zichzelf.”


Geplaatst

in

door