Curiosity geland!

De Mars Science Laboratory Curiosity is geland. De gang door de atmosfeer en het langzaam laten zakken van de rover naar het Mars-oppervlak door de “sky crane” verliep volgens het boekje. De eerste foto’s, kleine thumbnails, zijn binnen. Te zien is dat de Marslucht nogal stoffig was vanwege het opgeblazen stof door de landing.

Curiosity

Een wiel en een horizon.

Terwijl ik dit schrijf wacht ik op de persconferentie. Dan wordt duidelijk wat de status is van de rover en wat we op korte termijn kunnen verwachten aan nieuws.

Update.

Wat nieuws uit de persconferentie. De vlucht door de atmosfeer van Mars en de landing noemde men “extremely clean” en de afwijking in de navigatie was aan de lage kant (wat goed is). De “powered flight” – het neerlaten van de rover door middel van raketmotoren van de “sky crane”– was “excelent”. De vlucht met raketmotoren was dermate goed dat men een ruime reserve – 140 kg – aan brandstof overheeft. De landingsplek zelf blijkt lekker vlak te zjn.

De foto’s die we zien zijn van de hazcams, de doorzichtige stofkapjes zitten er nog op waardoor we wat opgewaaide stof op de foto’s zien. Wanneer de rover de kapjes verwijdert, zal het zicht beter zijn. Dit is overigens de andere foto.

Curiosity beelden

Schaduw van Curiosity op Mars.

Voorlopig gaat men initiële tests uitvoeren, “health checks”, ondertussen neemt de rover wel beelden om de omgeving te verkennen. Men denkt een paar weken nodig te hebben om alle controles uit te voeren. Het team benadrukt dat men geen haast heeft, het is tenslotte een kostbaar stuk roerend goed, een “national treasure”.

In een tijdspanne van enkele maanden zullen de meeste instrumenten wel uitgeprobeerd zijn en is ondertussen Curiosity op weg. Uiteindelijk is het de bedoeling om binnen een jaar aan de voet van Mount Sharp te arriveren, een belangrijk doelwit in deze missie.

Eén ding wat echt genoemd moet worden, er is nu al acht jaar continu een rover werkzaam op Mars en dankzij Curiosity blijft de klok doortikken.


Geplaatst

in

door