Tweede nummer Voorwaarts Mars winter 2006

Het is alweer zes jaar geleden dat dit nummer van Voorwaarts Mars uitkwam. Lessen uit het eerste nummer zijn er in verwerkt, zoals de stap van MS-Word naar een DTP-pakket. De layout werd ook aangepast, twee kolommen lezen nu eenmaal beter dan een hele brede. Het resultaat zag er dan ook een stuk frisser en professioneler uit, met dank aan onze hoofdredacteur.

Nu terugbladerend in dit oude nummer valt me een paar dingen op. Sommige artikelen werken ook nu nog erg goed, zoals het stuk van George Overmeire dat vele jaren actueel zal blijven. Filosoferen over welke dieren mee te nemen (konijnen?) blijft interessant. Elon Musk denkt bijvoorbeeld aan een Mars-kolonie bestaande uit vegetariërs. Dit zou een goede start zijn om zo snel mogelijk een duurzame kolonie van de grond te krijgen. Of verdienen dieren toch een kans?

Wat me opviel is dat sommige artikelen in Voorwaarts Mars wel een erg beperkte houdbaarheid hebben. Leuke links? Websites komen en gaan, veel sneller dan je denkt. Een Agenda? Binnen een jaar is die achterhaalt. Wat wel leuk is om te zien is of een aangekondigd project het wel en niet heeft gehaald. Zo is het muizen-experiment met kunstmatige zwaartekracht niet doorgegaan.

Een ander aspect is de veranderende wereld van de ruimtevaart. Werd zes jaar geleden alleen NASA gezien als een serieuze kandidaat voor een bemande Mars-missie en was het Mars-Direct-plan van Zubrin het enige haalbare, nu kennen we SpaceX en van eigen bodem Mars-One. Elon Musk wil met zijn SpaceX zware raketten ontwikkelen en droomt van een Mars-kolonie. Mars One denkt het te kunnen bereiken door middel van enkeltje Mars.

Beide organisaties zullen flink wat problemen moeten oplossen. Oplossingen die men misschien in onze Voorwaarts Mars magazines kan vinden. Nummer 2 van Voorwaarts Mars is in ieder geval online. Veel leesplezier:

Voorwaarts Mars Winter 2006/2007

Geplaatst

in

door