Derde nummer Voorwaarts Mars Magazine lente 2009

Tussen het tweede en het derde nummer van het Voorwaarts Mars magazine zat nogal een flink gat. Stierf het magazine soms een zachte dood?! Gelukkig niet, in de lente van 2009 ontsproot het clubblad uit een diep winterslaap. En niet alleen het magazine liet tekenen van leven zien.

Een verse nieuwe Mars-missie was net afgelopen, de lander Phoenix had een succesvol jaar achter de rug op een plek vlakbij de noordelijke poolkap van Mars. Twee artikelen wijdt het magazine aan deze vuurvogel. Daarnaast was 2009 het jaar van de European Mars Convention, de EMC8. En de Mars Society ging gewoon door met zijn activiteiten, waaronder het Duitse Archimedes en een nieuw spanned project Tempo3. “Business as usual”.

Het is niet alleen Mars en de Mars Society wat de klok slaat in het Voorwaarts Mars Magazine. Een nieuwe ontwikkeling in de ruimtevaart, noem het “New Space” of “Space 2.0”, begon steeds meer aandacht te krijgen. In 2004 werd de Anzari X Prize gewonnen en plannen voor commerciële ruimtetoerisme kegen (en krijgen) steeds meer aandacht. Ook het Voorwaarts Mars Magazine onkwam en niet aan en twee artikelen gingen dan over de private ruimtevaart.

New Space lijkt een blijvertje en het ziet er naar uit dat de jonge honden uit deze hoek de bemande ruimtevaart nieuw leven in gaan blazen. Voor de Mars Society, en nu ook Explore Mars, is dit niet zonder gevolgen gebleven. Bleef men voorheen steken in papieren plannen en voorstellen, nu kan de Mars gemeenschap haar ideeën vertalen naar echte infrastructuur en aanbieders van commerciële ruimtevaart.

New Space geeft iedereen binnen de Mars gemeenschap in ieder geval veel stof tot discussie en het Voorwaarts Mars Magazine een dankbaar onderwerp voor artikelen. Want ondertussen zitten we na de moeizame geboorte van nummer 3 op gemiddeld een blad per jaar. Vanaf 2009 geven we dan ook graag ruimte voor andere schrijfers die graag wat willen melden over alles ruimtevaart, New Space of “Old Space”.

Dus, denk je dat je een leuk artikel wilt schrijven over de ruimtevaart, stuur een mailtje.

Voorwaarts Mars Lente 2009

Geplaatst

in

door

Tags: