Moving Mars

Moving Mars

“Moving Mars” van Greg Bear uit 1994 speelt in de jaren zeventig en tachtig van de volgende eeuw (de 22ste dus). Genetische manipulatie, kunstmatige intelligentie en geavanceerde nanotechnologie zijn de normaalste zaak van de wereld. Op Mars wonen vijf miljoen mensen; grotendeels ondergronds, want terraforming lijkt niet aan de orde te zijn.

Politiek en wetenschap zijn de belangrijkste thema’s in het boek. Terwijl de kolonisten onder druk van de moederplaneet hun losse politieke structuur verruilen voor een eenheidsstaat, vindt een aantal wetenschappers een manier om toegang te krijgen tot de “computer” die ten grondslag ligt aan het universum. De ik-figuur, Casseia Majumdar (het verzinnen van namen is in de SF een kunst op zich) ontwikkelt zich in de loop van het verhaal van een onzekere studente tot de president van het verenigde Mars, die geconfronteerd word met de gevolgen van die ontdekking.

Na de wat trage start krijgt het verhaal steeds meer vaart. Halverwege het boek wordt duidelijk dat de titel letterlijk genomen moet worden; de schrijver slaagt er echter in dit wel erg speculatieve gegeven tot het einde toe geloofwaardig te houden.

Het Mars van Bear is erg interessant voor biologen: overal op de planeet worden fossielen gevonden die getuigen van een rijk verleden. Ook worden zaadbollen aangetroffen, wachtend op betere tijden, die aan het eind van het boek dan ook komen.

Een van de toekomstvisies van Bear is al bijna werkelijkheid: in de 22ste eeuw heeft iedereen een “slate” op zak, een soort kruising tussen GSM en een laptop, die erg doet denken aan de recente TV-reclames van KPN Mobile. Misschien hoeft de kolonisatie van Mars daarom ook geen honderd jaar op zich te laten wachten. (Opmerking uit 2021. Deze boekbespreking stamt uit 2005. Ondertussen hebben we dankzij Apple nu allemaal een “slate”).

Het boek Moving Mars is nog steeds te verkrijgen. Onder andere bij Bol.com. We hebben nog veel meer boekbesprekingen In de loop van de tijd voegen we meer toe. We hevelen content over van onze oude Mars scoiety website naar deze. Begin alvast met deze over een boek van Ben Bova.


Geplaatst

in

door

Tags: